Malmö Jazzmanifest 2019, 18-19 oktober

Välkommen till 2019 års upplaga av Malmö Jazzmanifest på Inkonst och Tap Room! – FrimSyd är medvärd och presenterar ”Squid Police” vid konserten fredag kväll

18:e oktober – Inkonst, Bergsgatan 29, Malmö

14:00 Sus och Brus – konsert för de allra minsta
Akustisk ljudinstallation för barn med medlemmar från Anna Högberg Attack. För föräldralediga och bebisar 0-2 år

Premiär för Sus och brus, akustisk ljudinstallation med medlemmarna från frijazzsextettten Anna Högberg Attack. Basen låter knarr, pianot knapprar, saxofonerna viskar och bubblar och trummorna låter som ostmackor. En melodi vandrar genom rummet. Kom och amma, lyssna, fika, eller ta en tupplur.

19:00 Dörrarna öppnar

19:30 Squid Police

Jakob Riis – elektronik
Lotte Anker – saxofoner

Duon Squid Police består av två framstående musiker/kompositörer på den internationella scenen för experimentell samtida musik, improvisation och ljudkonst. Samarbetet mellan Lotte Anker och Jakob Riis sträcker sig över flera decennier. 2010 skapade de musiken för Malene Bachs konstvideo Motion Picture, som har visats i museer och konsthallar, samt som filmvisningar med livemusik. Arbetet med musiken för Motion Picture blev också katalysatorn för talrika konserter med duon och den mycket hyllade utgåvan: Squid Police från 2014. Anker & Riis skapar ett mångtydigt, tredimensionellt och transcendent ljuduniversum i mötet mellan saxofon och elektronisk live bearbetning.

20:45 Fogelboo

Fredrik Davidsson – trumpet
Andreas Andersson – saxofon
Mats Ingvarsson – bas
Peter Nilsson – trummor

Två blåsare med register som kajor och koltrastar vars läten kommenteras av bullriga kondorer. En kvartett utan ackordsinstrument lämnar mer åt lyssnarens fantasi! Och låter sin egen fantasi få större spelrum! De har tydliga rötter i en jazztradition men eftersom det är flyttfåglar försöker de även bygga bon i andra träd och spelar musik av både Bacharach och Bach förutom original-läten. Nyligen utsläppta efter en kort och frivillig fångenskap då deras sång dokumenterades vid ljud-inspelning har ni här möjlighet att höra dem ute i frihet i sitt rätta element!

22:00 Anna Högberg Attack

Anna Högberg – saxofoner & kompositioner
Elin Forkelid – saxofoner
Lisa Ullén – piano
Elsa Bergman – kontrabas
Anna Lund – trummor

Blomstrande frijazz! Den råa och suggestiva musiken tar avstamp i kompositioner skrivna av Anna Högberg (SRP2s Jazzkatten, årets nykomling 2013, saxofonist i bl.a. Doglife och Fire! Orchestra.) 5 starka musiker inom jazz och impro knådar fram ett sound som både smeker och river. I februari 2016 släppte bandet sitt debutalbum och skivan har hyllats i Sverige och internationellt.

23:00 – 02:00 Efterhäng på Malmö Tap Room med Jazz DJ Elena Wolay (Jazz Är Farligt)!

19:e oktober – Inkonst, Bergsgatan 29, Malmö

19:00 Dörrarna öppnar

19:30 Cenlistho

Cennet Jönsson – saxofon
Lisbeth Diers – percussion & sång
Thommy Andersson – kontrabas

Gruppen spelar en spontan, improviserad, melodisk och rytmiskt varierad musik. Från dom mystiska och intima sounden till energiska groovebaserade improvisationer. Tre starka musikanter i ett energiladdat musikaliskt möte! Cennet Jönsson mottog Jazz i Malmös Guldnål 2012. Med motiveringen – för ett konstnärskap under fyra decennier med saxofonen som välslipad spjutspets och kompositionen som atletisk springare på färder i musikens olika väderstreck.

20:45 We Float med Samuel Hällkvist

Anne Marte Eggen – elbas & kompositioner
Linda Bergström – sång
Samuel Hällkvist – elgitarr
Fanny Gunnarsson – piano
Filip Bensefelt – trummor

Hösten 2018 blev Malmögruppen We Float tilldelad Sveriges Radio P2:s Jazzkatten för årets grupp och de gav också ut sitt andra album What’s Really Real. Gruppen bildades i 2013 av kompositören och basisten Anne Marte Eggen och har sedan dess turnérat i Europa och i Skandinavien där de har spelat på flera större festivaler. Musiken kan beskrivas som drömsk och melodiös pop blandat med jazz, improvisation och konstmusik.

22:00 Farrago!

Brita Björs – röst
Carolyn Goodwin – klarinett
Maria Lundbak – oboe
Sebastian Hegedüs – elgitarr
Felisia Westberg – kontrabas

Överraskningarnas konsert, där varken publik, arrangör eller artisterna själva vet vad som väntar. Fem Öresundsbaserade musiker som inte känner varandra sedan tidigare, sammanstrålar här i en improvisationsbaserad konsert. Vi gissar att det bjuds på jazz, klassiskt, folkmusik, pop, visa, impro, elektro, poesi, mystik, konst, humor i en salig röra.

23:00 – 02:00 Efterhäng på Malmö Tap Room med Jazz DJ Elena Wolay (Jazz Är Farligt)!

Köp biljetter: https://secure.tickster.com/sv/1hv5fw9cm7j30n3/products

Festivalen presenteras i samarbete mellan Jazz i Malmö, Havtorn Records, Kopasetic Productions, Bullret jazzklubb, Delibrate Music, Frim Syd, Inkonst, Kulturrådet, Musik i Syd, MusikVerket och Malmö Stad.