Voutchkova/Maraš Duo

voutchkova_maras

Måndagen den 24 oktober, kl 19:30
Östervärns Antikvariat & Bokhandel, Höstgatan 37, Malmö
Inträde: valfri donation

FRIMSYD bjuder i samarbete med Östervärns Antikvariat & Bokhandel in till en kväll med livemusik av kompositörerna/musikerna/ljudkonstnärerna Svetlana Maraš och Biliana Voutchkova.

Voutchkova/Maraš Duo:
Biliana Voutchkova – violin/röst
Svetlana Maraš – laptop

Duon möttes första gången 2007, då båda musikerna deltog i projektet Swiss-Balkan Creative Music i Sofia och Beograd. Det mötet initierade en konstnärlig relation som har pågått sedan detta första möte. Biliana och Svetlana träffas så ofta de kan, för att spela tillsammans och utforska olika sätt av musicking, genom experiment med varierande notationsformer, olika platsers akustik och praktiserandet av realtidskomposition. De har spelat på scener och i konsertserier som Ausland och Quiet cue – Berlin, Improve sessions – Beograd, Sofia Music Weeks och Swiss Music Days – Sofia. Under hösten 2016 har duon sin första turné i Sverige och Danmark.

Genom åren av tätt samarbete har Voutchkova och Maraš utvecklat en mycket speciell egen stil, som de vårdar och strävar efter att vidareutveckla. I deras spel abstraheras ljudet från sin ursprungliga källa, till en fusion av de individuella
instrument. Duon kan snabbt växla mellan sköra texturer och gryniga ljudmassor till utpräglade och livfulla rytmiska och melodiska linjer. Det ger en mångsidighet i deras musik som skapar en känsla mellan djup meditation och ett levande, dynamiskt spel av två erfarna musiker.

Svetlana Maras är kompositör och ljudkonstnär från Beograd, Serbien, Hon arbetar i brytpunkten mellan experimentell musik, ljudkonst och new media.

Biliana Voutchkova är violinist och kompositör från Sofia, Bulgarien, bosatt och verksam i Berlin, vars arbete kombinerar framträdanden med betydande verk för både soloviolin och ensemble, liksom nya verk av samtida tonsättare – ofta skrivna för henne – och improvisation.

www.svetlanamaras.com
www.bilianavoutchkova.net