Mockunas/Friis Nielsen/Berre

Torsdagen 29/1 kl 18:00
Inter Arts Center (Svarta Rummet), Bergsgatan 28, Malmö
Inträde 50,- kr.

VIKTIGT, Konserten är tidigarelagd! Dörrarna öppnar kl 17:30 och konserten börjar exakt 18:00!

Frim Syd fortsätter med en afton i mötets tecken med trion Mockunas/Friis Nielsen/Berre, ett generationsmöte!

Välkomna till möten i generationer, ljud, improvisation.

Mockunas_FriisNielsen_Berre

Trion Mockunas/Friis Nielsen/Berre (LIT/DK/NO) förenar två från den nya generationen av improvisationsmusiker med en av de mest skoningslösa skickligheterna på den danska improvisationsscenen, basisten Peter Friis Nielsen (f. 1948). Den dansk/norsk/litauiska trion spelar fritt improviserad musik som tar utgångspunkt i och förnyar den europeiske improvisationstraditionen med användning av spektakulära störningsmoment, extrem dynamik och ett slagkraftigt uttryck. Peter Friis Nielsen har varit en röd tråd i dansk avantgardemusik sedan slutet av 60-talet och har medverkat på otaliga skivinspelningar och turnéer tillsammans med musiker som John Tchicai, Marilyn Mazur, Peter Brötzmann, Don Cherry, Alan Silva och Evan Parker. Hans expressiva och ”hämningslöst avantgardistiska” basspel har gjort honom till en av de mest unika och respekterade basisterna i dansk musikhistoria. Den litauiske saxofonisten Liudas Mockunas (f. 1983) och den norske trumslagaren Håkon Berre (f. 1980), är bägge två etablerade namn på den europeiska jazz- och improvisationsscenen, de arbetar var och en på att föra vidare den europeiska improvisationstraditionen. Tillsammans med Peter Friis Nielsen ger de ett tydligt exempel på den fruktbarhet som ligger i ett generationsmöte som detta, baserat på en gemensam estetik och ömsesidig förtjusan.