Konvoj Ensemble feat. Evan Parker & Sten Sandell + Katt Hernandez & Daniel M Karlsson

Tisdag 4 November 2014, kl 19
Inter Arts Center, Bergsgatan 28, Malmö

Katt Hernandez & Daniel M Karlsson
Konvoj Ensemble feat. Evan Parker & Sten Sandell


Katt Hernandez & Daniel M Karlsson

Fri improviserad musik på Fiol och elektronik. Inom ensemblen existerar i samspelet ett ömsesidigt utbyte av skärvor av den andres uttryck som hela tiden omformas och inkorporeras i det egna musikaliska språket. En slags rundgång mellan oss båda. Rundgång är även utgångspunkten i Daniels arbete med syntes i dator. Datorn styrs med iPad och syns aldrig på scenen. Hernandez utövandepraxis med fiolen inbegriper mikrotonalitet och ett brett utbud av speltekniker hämtade från varierande källor så som emulering av elektroakustisk musik, studier av traditionell och urbansk folkmusik från östeuropa, Turkiet och USA. I denna duo använder hon akustisk, obearbetad fiol som kontrasterar mot de elektroniska ljuden och för subtilt in melodiskt material, förklädda intereferenser, övertoner och oväsen.

Katt Hernandez – Violin
Daniel M Karlsson – Elektronik


Konvoj Ensemble feat. Evan Parker & Sten Sandell framför MIRA

Konvoj Ensemble

Konvoj Ensemble

Denna internationella ensemble leds av malmösaxofonisten Ola Paulsson och rymmer toppnamn inom improvisationsvärlden. Gruppens första liveinspelning Colors of: innehåller kompositioner baserade på grafisk notation och instruktioner som utforskar gränslandet improvisation/komposition och transformationen av primala ljud – vilka ljud som helst faktiskt – till en sammanhängande klangartikulation.

Om Colors Of: blev startskottet för ett långsiktigt experiment är MIRA fortsättningen och resultatet av de senaste årens tankar och idéer kring interaktiva grafiska partitur.

MIRA är en del, och en gestaltning, av projektet Inter Labs där Ola Paulson och Jakob Riis utforskar och utvecklar interaktiva verktyg för grafisk notation som utgångspunkt för kollektivt improviserad musik – ett verktyg som drar nytta av tonsättarens förmåga att skapa form och struktur, och improvisatörer förmåga att omvandla dessa idéer i realtid och att experimentera med olika kompositionselement. Inter Labs vill skapa rörelse mellan improvisation och komposition i ett levande sammanhang och skapa en situation där musiker från olika områden snabbare och enklare kommer att kunna etablera former och strukturer för en god kompositorisk helhet.

evan-parker

Evan Parker

Projektets undertiteln ”to work between – to act among” antyder vad det hela handlar om. En musikalisk laboration live på scen i området mellan improvisation och komposition – tonsättare och musiker. Resultatet är, om än aningens oförutsägbart för både publiken och musikerna, garanterat spännande musik framförd av några av de mest spännande improvisationsmusikerna idag.

Konvoj Ensemble rymmer en bred uppsättning träblåsinstrument som möter maskinellt skapade och processade ljud i gott sällskap av trummor och piano.

Sagt om skivan Colors of:

”…an experience that should make this album jazz record of the year. With jazz, I mean the crossing of borders that designated the original form of the music, its core. Its body, pulse, blood circulation…” Thomas Millroth, Sound of Music

Musikerna:

Evan Parker är en ikon och förgrundsgestalt på den internationella scenen för improviserad musik. Parker är bosatt i London, varifrån han sedan flera decennier stått för konstant, dynamiskt och engagerad utveckling av fri improviserad musik och, inte minst, utforskandet av saxofonens möjligheter. Med en bra bit över 100 skivinspelningar i bagaget är han, kort sagt, en av improvisationsmusiken första, största och mest välkända personligheter. Läs mer på evanparker.com

sten-sandell

Sten Sandell

Sten Sandell är en svensk pianist och kompositör. Även han en förgrundsgestalt på den improviserade musikscenen och en av medlemmarna i den internationellt beryktade improvisationstrion Gush (tillsammans med Mats Gustafsson och Raymond Stridh). Som pianist har han medverkat på ett stort antal välrenommerade skivproduktioner av jazz och improvisationsmusik. Idag genomför han, vid sidan om flitigt turnérande, en doktorsavhandling i musikalisk gestaltning vid Göteborgs Universitet (Music on the inside of silence). Läs mer på stensandell.com

Konvoj Ensemble har sin bas i Öresundsregionen och består av fem stycken kompositörer och musiker från länderna runt Östersjön.

Lotte Anker – sopran- och altsaxofon
Ola Paulson – tenor- och barytonsaxofon
Liudas Mockünas – bassaxofon och basklarinett
Jakob Riis – laptop
Anders Uddeskog – trummor och slagverk
Evan Parker – tenorsaxofon
Sten Sandell – piano

Samarrangörer: Frim/Syd, Jazz i MalmöRANK