ZO-4

Konsertinstallation för koreograferad kör och live-elektronik med publiken som partitur

Under Lund Choral Festival uppförs Ann Roséns verk ZO-4 på Skissernas museum, Lund, tisdag den 16 oktober kl 18-21

ZO-4 är ett verk där en evigt stigande klang möter elektroniskt brus. Iklädda svart med personliga opportunistiska accessoarer kommer koreograferade sångare att avlösa varandra under kvällen. Publikens och sångarnas rörelser är en del av partituret och kommer att tolkas av liveelektronikmusiker.

Medverkande: Ulrika Emanuelsson, Ola Paulsson, Jakob Riis, Ann Rosén, Malmö Musikhögskolas Kammarkör, sångare ur Carolinae Damkör och publik.

ZO-4 är den fjärde och sista satsen i Ann Roséns verk Zonula Occludens. Verket bygger på idén om en evigt stigande klang (jmf Shepard ton). Verket urupfördes i september 2011 i Eric Ericsonhallen Stockholm.http://schhh.se/ZO-4/zo4eeh.html

Ett arrangemang i samarbete mellan Frim/Syd, Musik i Syd/Lund Choral Festival och konvoj:art.

Med stöd av Framtidens Lund (Framtidens Kultur).

——-

Om Zonula Occludens
Zonula Occludens är ett verk och ett pågående projekt av Ann Rosén för kör, elektronik, varierad instrumentation och publik som inleddes med ett samarbete med Stefan Parkman och Uppsala Akademiska Kammarkör. Zonula Occludens bygger på en hörselvilla där man upplever en evigt stigande klang (jmf. Shepard ton) och består av fyra satser, tre satser för konsert och ZO-4, fjärde satsen i form av en koreograferad installation, där publikens och sångarnas rörelser är en del av partituret.
Tidigare framförande ur Zonula Occludens:
Första satsen av Zonula Occludens uruppfördes i Uppsala Konsert & Kongress den 30 oktober 2008 i samarbete med dirigenten Stefan Parkman och Uppsala Akademiska Kammarkör.

På Moderna Museet den 17 april 2009 framfördes Sats 1-3 med uruppförande av sats 2 och sats 3. Hans Vainikainen, dirigent, en kör av 16 sångare och Ann Rosén liveelektronik. Se utdrag från konsertenhttp://www.youtube.com/watch?v=MssgKPL-mg8
Tight Connection #1, elgitarr, cello, saxofon och elektronik uruppfördes på Västerås Konserthus, 18 januari 2009, Tight Connection #2, elgitarr, såg och elektronik och Runtom, 4.0 EAM, uruppfördes på Fylkingen 25 november 2009.
ZO-2 Härnösand för kör och liveelektronik, 10 januari 2010, Murberget, Länsmuseet Västernorrland i samarbete med Nymus. Verket framfördes av Kapellskören under ledning av Peter Lyne och Ann Rosén.

Fristående verk: Ljudlagret ZO-5, ett ljudverk där publiken inbjuds att sjunga med, uppförd på Härnösands konsthall 20 november 2010- 8 januari 2011.