Fractured Mechanics

”Fracture mechanics”, det vill säga det naturvetenskapliga studiet av sprickbildningar i material, är en väl vald liknelse för den experimentella musikens undersökningar av ljudens former och brytpunkter. Att man här gett ordet ”fracture” en lätt semantisk tillspetsning är dock av särskild vikt. Även mer oortodoxa uttryck – brötzmannska brunststön i samma utsträckning som dörnerska ventilationstrummesurr – blir ofrånkomligen slitna med tiden varför också mekaniken i sig – det vill säga de grundläggande idéerna kring musiken och dess framförande – måste bli föremål för kritiska granskningar och förfrämliganden.

Den fyra man starka gruppen tycks också synnerligen lämpad för ett sådant uppdrag: Lucio Capece, tysk-argentinsk basklarinettist med fäblesser för både Chain Reaction-techno och Wandelweiser-asketism;  Burkhard Beins, legendarisk Echtzeittrummis och Joy Division-fan; Martin Küchen, lundabaserad saxofonpreparatör och baguettebagare, samt sist men inte minst, klarinettisten Paul Vogel – en av de drivande krafterna i den vitala, men allt för ofta förbisedda, irländska improvscenen.

Missa inte detta ypperliga tillfälle att stifta bekantskap med några av Europas mest tongivande profiler när det kommer till behandlingen av trumskinnsskrap, precisa gurglingar, konceptuellt statiskt ljud, analogsyntputter, ultraminimalism, tvättsvampsgnuggade cittror, funkstörung-estetik och isärplockade blåsinstrument.

Fractured Mechanics:
Burkhard Beins (TYS): percussion
Lucio Capece (ARG): soprano saxophone, bass clarinet, electronics
Paul Vogel (IRL): electronics, clarinet
Martin Küchen: saxophones, radios

Torsdagen 27:e september kl 19
Skånes scen för live- och crossoverkonst
Inträde 50,- kr.

Varmt välkommen!