Jones/Neumann/Sehnaoui

BONNIE JONES elektronik – ANDREA NEUMANN innenklavier – CHRISTINE SEHNAOUI altsaxofon

Teatr Weimar, S:t Gertrudsgatan 4B, Malmö, lördagen den 12 mars klockan 20.00. Inträde 50 kr

Elektroakustisk trio i världsklass med tre av den internationella scenens mest framskjutna improvisatörer och nyskapare.

Bonnie Jones, elektronik, USA, framförallt aktiv på hemstaden Baltimores experimentella scen. Hennes oväntade sätt skapa ljud och musik har kopplingar till den nya sydkoreanska scen, som på senare tid fått allt större uppmärksamhet. Jones är född i Syd Korea, återvände dit 2004-05 och blev en av aktörerna i en avgörande period för framväxten av en ny klang- och ljudvärld. Det gör henne till en länk mellan de nya attityderna i Syd Korea och den fria improvisation med sin långa tradition i Europa

Andrea Neumann, Innenklavier, Berlin. Hennes piano är omformat till en klanglåda, där varje millimeter av strängarna, blir färgrika delar av nya ljudlandskap. Neumann är en av huvudpersonerna på den Berlin-scen, som har haft omvälvande internationell betydelse. Hon var en av dem som tillsammans utvecklade en flödande klanglig improvisation, där de sammansatta ljuden i kombination med mikrotonalitet betyder mer än traditionella gester. Men experimenten stannar aldrig vid teorin, de breda färgrika tonmålningarna är lika

 

Christine Sehnaoui Abdelnour, altsax, Paris. Född och bosatt i den franska huvudstaden, men hon var en central gestalt i skapandet av den livaktiga libanesiska improscenen. I sitt spel har hon totalt omvärderat altsaxofonens möjligheter. Hon är en av de musiker som mest lyriskt, personligt och konsekvent använder ett akustiskt instrument i en klangvärld som liknar den elektroniska. Hon har precis som sina två kamrater i trion funnit nya ljud att spegla och bearbeta. Klanger som möts, kombineras, skär sig, förenas till överväldigande samtida ljudströmmar. Konstigare är det inte.