Ris & Ros + Sofia Härdig, Johnny Essing, Mattias Nihlén

Skånes scen för live- och crossoverkonst presenterar:

Lördag 9 oktober 2010, kl. 20:00
Skånes scen för live- och crossoverkonst
Bragegatan 15, Malmö.
Entré 50 kronor

Dubbelkonsert med:
RIS & ROS
SOFIA HÄRDIG, JOHNNY ESSING, MATTIAS NIHLÉN

RIS & ROS

Ris & Ros baseras på mötet mellan ljudkonst och  improvisationsmusik. Båda av dessa områden hanteras med vördnadsfull respekt och erfarenhet av gruppens beståndsdelar: Ann Rosén och  Jakob Riis. Gruppens namn får med denna startpunkt utveckla sin egna historia då dessa personer har bägge ett egensinnigt upplägg för hur man kan kommunicera och skapa estetiska förhållningssätt. Framställ  dig sittande på en båt i Drakes sund och upplev föreningen mellan Atlanten med Stilla havet! Elektronisk tillämpning i den högre skolan.

Ann Rosén (Syntjuntan) –  Analoga, digitala och textila syntar
Jakob Riis (Amplify the Arab, Liquid Nails) – Laptop och processing

SOFIA HÄRDIG, JOHNNY ESSING, MATTIAS NIHLÉN

Tre mycket specialla musikaliska karaktärer i ett spännande möte. Alla tre är de  aktuella med egna solo projekt. Där de arbetar ensamma med sin musik. Alla tre skapar de sin mycket egna musikaliska sfär. Alla tre arbetar de med att kombinera ackord med abstrakta ljud och brus. Mötet med rockmusik. Alla tre har de fått mycket uppmärksamhet för sin musik. Här möts de tre värdarna i ögonblicket i den fria improvisationen.

Sofia Härdig
Hennes musik har fantasifullt beskrivits som ”avantrockimpro” och ”elektrotwistpunk”. Själv benämner hon sin musik som elektronika med rötterna i rock och noise. Härdig skivdebuterade 2005 med albumet The Storm In My Head. Till en början fanns det spår av trasig blues och deformerad rockmusik i hennes låtar, med referenser till bland andra PJ Harvey och Nick Cave. Efterhand har hon alltmer utvecklats mot tunga dansbeats, malande gitarrer och industriljud. Utmärkande är också hennes extraordinära röst som hon oftast använder som ett instrument. Sofia Härdig säger själv om sin musik: ”För mig är det vackert med det som inte är perfekt, i det förfallna, trasiga och i misstagen ser jag skönheten.” ”The Dream” släpptes 2008 och är Sofia Härdigs fjärde och senaste album. Tidvis har hon bott i Berlin och uppträtt på legendariska ställen i New York som The Kitchen och CBGB:s. Sofia Härdig arbetar både solo och i olika projekt. Är aktiv på improvisations scenen. Hon har till exempel spelat med saxofonisten Mats Gustafsson och musiker från The Hellacopters, fläskkvartetten, Bob Hund och Free Kitten.

John Essing (Bob Hund)
John Essing är i grunden gitarrist men är även slagverkare, improvisatör på skilda saker som Wha-Wha pedaler till Laptops. Spelar för närvarande med grupperna Bob Hund och Chesty Morgan och har producerat bl.a Chesty Morgans, Musik! 2006 + sitt kommande datorimproviserade debutalbum Mörka Ljuset. Har samarbetat/samarbetar bl.a med artister som: Sofia Härdig Mikael Nilzén i improvisationsgruppen Trio Switzerland New York 2004. Amanda Cardell – Nuit Blanche Paris 2005 , Botkyrka Konsthall 2006. Per Svensson- Ystads Konstmuseum 2009. Mattias Nihlén + Sofia Härdig + Jakob Riis 2010

Mattias Nihlén (VED)
VED rör sig normalt bekymmerslöst mellan ambient, folkmusik, soundtracks och progressiv rock. Har arbetat med filmmusik bland annat för Auto Images Mitt hjärtas Malmö-serie och för Jan Eriksson Tillberg (dokumentärfilmare för SvT). Har samarbetat med en rad musiker, exempelvis amerikanske gitarristen Eugene Chadbourne och svenske saxofonisten Martin Küchen. Aktuell med en ny VED-vinyl som släpps på etiketten Lugnet. Driver också improvisationsprojektet och gitarrtrion HALStER, som bl.a. framträtt i Berlin och Köpenhamn, tillsammans med Anders Lindsjö och Adam Persson.