Teeming, Ystads Konstmuseum, lördag 24 april kl 15.00

Olof Bright presenterar i samarbete med Ystads Konstmuseum och Frim/Syd:

SKIVRELEASE för TEEMING, CHRISTINE SEHNAOUI ABDELNOUR OCH MAGDA MAYAS, OlofBright OBCD 28

Med gäster: LOTTE ANKER, LISA ULLÉN

Vi firar utgivningen av Christine Sehnaoui Abdelnours och Magda Mayas duoskiva Teeming med en konsert på Ystads Konstmuseum 24 april kl 15.00.

CHRISTINE SEHNAOUI ABDELNOUR, altsax, har sedan hon första gången besökte konstmuseet i Ystad 2006 vuxit till en av den nya improvisationens fixstjärnor. Ingen spelar altsax som hon. Och hon har redan gjort några album som förtjänar epitetet klassiker, bland annat solo och tillsammans med Michel Waisvisz.

Hon är bosatt i Paris, men intensivt förknippad med den nya improscenen i Beirut. Dock är världen hennes scen idag.

MAGDA MAYAS, pianist som föredrar instrumentets insida. Bosatt i Berlin, känd för duos med slagverkaren Tony Buck. Också Magda hör till den yngre generationen improvisatörer som totalt förändrat sitt instruments karaktär. Hon är generationen efter Andrea Neumann, och har till hennes mikrotonala språk fogat ett rytmiskt flöde, där hon håller flera lager i intensiv energi samtidigt. Magda har också gjort album av klar klassikerkvalitet, senast en makalös soloskiva.

Mayas och Sehnaouis duokapacitet är enastående. Det är en stor händelse i improvisationsmusiken, att dessa två frontgestalter förenas. Och vi lovar, i det här fallet är ett plus ett betydligt mer än två!

För att maximera energin har vi bjudit in två av Sverige-Danmarks starkaste och mest intressanta improvisatörer idag:

LISA ULLÉN, piano, har gått från klarhet till klarhet och har utmärkt sitt alltmer kristallinskt skarpa tonspråk i duosammanhang. Basisten Nina de Heney och saxofonisten David Linnros hör till hennes partners. Tillsmamans med dem båda har hon signerat två lovordade album. Då vi inbjöd Ullén uttryckte hon en längtan efter att få möta Lotte Anker.

LOTTE ANKER, saxofoner, hör till Skandinaviens allra starkaste blåsare inom frijazzen. Där finns en lång tradition av rytmisk musik som ger het energi åt ett språk som både är flödande lyriskt och expressivt utlämnande. Även Anker har givit ut en rad betydande album, nu senast det internationellt lovordade Floating Islands.

Konserten har som grund två duetter: CHRISTINE SEHNAOUI ABDELNOUR-MAGDA MAYAS & LISA ULLÉN-LOTTE ANKER. Men vi kan utan vidare utlova fler duetter och ad-hoc-konstellationer.

Det blir en eftermiddag tillsammans med några av den samtida improvisationsmusikens största och mest betydande namn. Det handlar om nya energier.

Konserten är ett samarbete mellan Olof Bright, Ystads konstmuseum, Sparbanken Syd, Stiftelsen Framtidens Kultur och Frim/Syd.